Cum să întreții utilitara – sfaturi pentru șoferi începători

Te afli în postura unui șofer de utilitară începător, dar încă nu știi cum să o întreții? Ca să ajungi la destinație, de fiecare dată, e nevoie să îți verifici duba periodic. Trebuie să te simți și tu în siguranță când urci la volan. Vezi 8 lucruri pe care obligatoriu trebuie să le verifici:

Ce să verifici mai exact la ea?

1. Motorul – Fii atent și cu urechile bine deschise și nu ignora unele sunete ciudate sau neobișnuite ale motorului până nu e prea târziu. E recomandat să mergi la un mecanic care să-l repare și să fie în stare foarte bună de funcționalitate. Dacă ești indiferent și le ignori, ajungi în cel mai rău caz de a scoate niște bani grei din buzunar pentru a-l schimba.

2. Piesele – Dacă ai ajuns în situația în care trebuie să schimbi anumite piese (cutie de viteze, cardan, punte spate, galerie admisie etc), asigură-te că achiziționezi piese originale din dezmembrări. Nu te juca cu piesele aftermarket pentru că atunci te-ai ars din prima!

galerie admisie

 

3. Filtrul de aer – După un anumit timp se uzează și se adună depuneri, asta înseamnă că necesită schimbat. Verifică-l din când în când!

4. Bateria – Dacă bateria funcționează cum trebuie, duba te va duce la destinație și nici motorul nu va ceda.

5. Uleiul de motor – Dacă nu îl schimbi periodic atunci asigură-te că îl schimbi măcar între 5.000 km sau 10.000 km.

6. Combustibilul – Când alimentezi, să ai în vedere că utilitara are nevoie de combustibil de calitate. Nici tu nu mănânci mâncare dacă știi că nu îți face bine, tot așa nici duba nu “digeră” orice combustibil. Ai grijă cu ce o alimentezi!

7. Bujiile – Verifică-le ca să nu fie stricate, altfel riști să schimbi și motorul, dar nu cred ca vrei să ajungi până acolo.

8. Lichidul de frână, lichidul de motor, lichidul de transmisie, uleiul de răcire, uleiul de servodirecție – urmărește să fie până la nivelul marcat tot timpul pentru că ele sunt vitale utilitarei.  

Utilitara trebuie întreținută nu doar folosită. Gândește-te că în fiecare zi te speli, mănânci și ai grijă de corpul tău, la fel trebuie să ai grijă și de utilitara pe care o conduci. Dacă duba are nevoie de unele schimbări, nu ezita să le faci pentru că nici ea nu te va lăsa de izbeliște în mijlocul drumului.