Asistent la vânt lateral – Volkswagen Crafter

Asistența la vânt lateral (Crosswind assist)

Te-a luat vreodată prin surprindere rafala de vânt care ţi-a lovit duba? Conduci des în zone cu vânt puternic? Atunci cu siguranţă ai experimentat cum e să deviezi de pe banda ta şi să nu poţi controla uşor  duba. Deseori ai parte de provocări cu utilitara unora le faci faţă, altora ba. Dar o dată cu introducerea sistemelor de siguranţă pentru utilitare parcă te simţi mai liniştit. Chiar nu te îngrijorezi când ştii că există acel „cineva” care te anunţă că ceva nu e în regulă. Asistentul pentru vânt lateral e acel „cineva” care se asigură că vântul nu te ia prin surprindere şi te ajută să rămâi pe banda ta.

 

asistenta la vant lateral

 

Acest sistem de asistenţă împotriva vântului lateral e o noutate la dube. Sistemul lucrează la compensarea efectului vântului lateral şi influenţează direcţia microbuzului. El ajută la menţinerea controlului dubei, iar şoferii vor fi avertizaţi când un asemenea pericol poate să apară.

Asistentul la vânt lateral a fost dezvoltat pentru a îmbunătăţi siguranţa dubelor, în acest fel reducând şi numărul accidentelor. În categoria dubelor Crafter sunt diferite modele cu dimensiuni mai mici, altele mai mari.  Unele sunt cu plafon înălţat sau cu ampatament mai lung.

Cum funcționează?

Cu cât utilitara e mai înaltă, cu atât mai uşor o poate izbi o rafală de vânt și să o devieze de pe șosea. Pentru a putea ţine în control duba, sistemul de asistenţă la vânt lateral frânează automat una din roţile aflate pe partea ,,atacată” de vânt. Traiectoria rămâne aceeaşi, evitând deraparea şi pierderea controlului.

asistenta la vant lateral

 

Sistemul ia în calcul cât de încărcată este duba sau dacă şoferul încearcă să corecteze traiectoria. Acest sistem de asistenţă la vânt lateral este adaptat fiecărei caroserii. Se ia în vedere dacă duba e mai scurtă sau mai lungă.

Sistemul este bazat pe ESP (Electronic Stability Program ), se activează la viteze de peste 80 km/h și detectează din timp rafalele de vânt care lovesc brusc.

 

 

 

 

crafter vant lateral

 

O dată cu acest asistent la vânt lateral este mult mai uşor să conduci în condiţii de siguranţă optime şi să te lipseşti de o grijă în plus. Ţi-e mai drag să conduci când ştii că ai „asistenţi” de nădejde lângă tine şi care te avertizează la fiecare provocare.